top of page

TEKENINGEN

Witte kerkje Groet op terp 2021

Ik probeer met mijn tekeningen verbinding te krijgen met de omgeving. Vaak zijn dat voor mij bijzondere momenten of zomaar dingen die mijn aandacht trekken. Er zijn (gelukkig) nog zoveel mooie dingen als je er maar oog voor hebt.

In tegenstelling tot mijn schilderijen probeer ik met het tekenen wel de realiteit te laten zien (op een enkele uitzondering na) en zo vaak mogelijk "het licht te vangen".

Er is vrijwel altijd een verbinding met de natuur, maar dat werpt natuurlijk ook direct de vraag op wat natuur is.

Een meeuw op het betonnen skelet van een oude chocoladefabriek (Ringers in Alkmaar). Die meeuw lijkt me duidelijk, maar dat beton?

Ook objecten die mijn aandacht trekken omdat je ze niet direct verwacht vind ik interessant om te tekenen. Vooral omdat je er zelf een heel verhaal bij kan verzinnen. Een mooi voorbeeld is de fiets in de boom.

En dan de koeien. Je komt ze natuurlijk veel tegen als je een stuk gaat fietsen. Als ze dicht bij een bereikbaar hek staan dan stop ik vrijwel altijd even om te kijken of ik hun aandacht kan trekken en heel vaak is dat ook zo. Even een praatje maken, een aai over hun bol en vragen of ze op de foto willen (ik krijg nooit antwoord, maar volgens mij vinden de meesten het prima). Op de boerderij waar ik een paar uur per week vrijwilligerswerk verricht kom ik heel dichtbij deze wezens.

Tijdens het melken voel ik me verantwoordelijk voor het welzijn van ze en ben geconcentreerd en alert bezig want een koe van 700 kilo kan ook een onverwachte beweging maken. Ik kan de dag niet mooier beginnen met de geur van de boerderij en de blikken van de "meiden" die ons hun melk gaan geven in ruil voor de zorg die we ze geven. De tekeningen die ik tot 2021 maakte, teken ik met grafiet potloden (Faber Castell 9000 en Jumbo 9000) van verschillende hardheden en kleurpotloden (Derwent Procolour). Dat jaar ben ik ook begonnen met het tekenen met inktpennen (Schneider Fineliner Pictus) omdat ik bij veel onderwerpen toch meer behoefte had aan scherper contrast tussen wit en zwart. Het tekenen met deze pennen was nieuw voor mij en dus ook wel een uitdaging. Er is alleen zwart en wit, geen grijstinten, weinig foutmarges want je kan het niet uitgummen en vooral de schaduwen zijn toch wel lastig. Maar ik heb er nu een aantal gemaakt en ben er best tevreden mee. Het levert zeker geen tijdswinst op, maar ik had achteraf gezien misschien een aantal potloodtekeningen toch ook met de inktpennen kunnen doen. Ik zal ook zeker met potlood (kleur en grafiet) blijven tekenen omdat dit soms gewoon mooier is.

Als u op een afbeelding klikt vindt u daar meer informatie zoals formaten, motivatie en verhaaltjes over de tekening.

Mocht u geïnteresseerd zijn om mijn werken vrijblijvend te komen aanschouwen of een tekening of schilderij aan te willen schaffen, neemt u dan contact met mij op via het formulier op de pagina "Over mij" of het telefoonnummer onderaan deze pagina.

bottom of page