OVER MIJ

Hallo, mijn naam is Arthur Hopman 56 jaar, vader van twee prachtige dochters en opgegroeid in de binnenstad (Hekelstraat) van Alkmaar waar ik nog steeds woon. Als zoon van de regionaal bekende beeldende kunstenaar Willem Hopman is kunst mij met de paplepel ingegoten.
In de jaren 90 ben ik begonnen met schetsen en schilderen nadat ik een jaar op het Grafisch lyceum had doorgebracht.
Ik had hier en daar wel wat lessen gehad (voornamelijk aquarel), maar heb het schilderen me toch zoveel mogelijk zelf aan geleerd. Ik tekende in die periode niet veel, hooguit wat schetsen ter voorbereiding van de schilderijen.
Na een aantal jaren begon ik mijn motivatie te verliezen en heb eigenlijk tot circa 2017 niets meer geschilderd of getekend. Ik had het in die periode heel druk met mijn werk en mijn gezin. Ook deed ik veel aan hardlopen. In totaal heb 10 marathons gelopen.
Doordat ik helaas te kampen kreeg met een ernstige chronische depressie, kreeg ik bij klinische opnames en dagbehandeling de motivatie terug om te gaan tekenen. Ook hierbij leerde ik mezelf technieken aan en het gebruik van diverse materialen. In het begin was ik nog niet echt tevreden, maar toen ik een aantal koeien had getekend begon het naar mijn gevoel steeds beter te gaan. Later ging ik ook op zoek naar onderwerpen die voor mijn gevoel dicht bij me lagen ondanks dat het vaak een uitdaging was om te tekenen. Zoals met veel andere dingen in mijn leven leg ik de lat behoorlijk hoog en daardoor kan het soms lang duren voordat een tekening naar mijn smaak af is.
De laatste jaren is mijn productie behoorlijk toegenomen en probeer ik af en toe ook weer te schilderen.
Ter afwisseling en verbreding van mijn creatieve geest besteed ik ook tijd aan het maken van lampen van afvalhout wat ik vaak vind in afvalcontainers die bij verbouwingen staan en takken en stammen die ik in de parken en bossen tegenkom. En na de "zeldzame" zomerstorm van 5 juli 2023 heeft de wind een aantal objecten gevormd van bomen die mij aanspraken en die ik mee naar huis nam en die ik aanpas, beschilder of anderszins verander en weer terug breng naar de plek waar ik ze gevonden heb.
Het bewerken van hout met gereedschappen en mijn handen geeft me ook zeker een verbinding met dit natuurproduct. Hier speelt het creatieve misschien een minder grote rol, omdat ik me moet neerleggen bij de vormen en kleuren van het basisproduct. Maar ik probeer wel een eigen "draai" aan het product te geven, zodat elke creatie uniek wordt.
Mocht u geïnteresseerd zijn om mijn werken vrijblijvend te komen aanschouwen of een tekening of schilderij aan te willen schaffen, neemt u dan contact met mij op via het onderstaande contact of het telefoonnummer onderaan deze pagina. Of stuur mij een email

Contactformulier