top of page

HOUT TERUG

hout_terug.jpg

Terug naar de plek waar ik het heb gevonden.

Ik maakte al diverse lampen van hout wat ik in bossen, parken of afvalbakken vond. Op deze pagina staat een overzicht van de diverse objecten/creaties/dingen die ik maak van stukken hout, takken, stammen die ik aanpas, beschilder of anderszins verander en weer terug breng naar de plek waar ik ze gevonden heb.

Tijdens de "zeldzame" zomerstorm van 5 juli 2023 heeft de wind een aantal objecten gevormd van bomen die mij aanspraken en die ik mee naar huis heb genomen. Ik had al eerder een bankje gemaakt van hout uit afvalbakken en een grote tak uit het bos.

Waarom zou iemand dit doen? Ik heb het me natuurlijk ook afgevraagd. Ik maak veel tekeningen, schilderijen, schetsen, foto's en lampen. Die belanden op plekken waar ze door niet veel mensen gezien worden. De objecten op deze pagina geven mij de mogelijkheid om deze op plekken buiten te plaatsen zodat ze voor iedereen op elk tijdstip toegankelijk zijn. Ik ben me ervan bewust dat als iedereen dit zou doen, dat het wel een rommeltje zou worden in de bossen, parken of andere openbare ruimtes. Maar ik denk dat het toch niet zoveel zal gebeuren en geef mezelf dan ook maar toestemming om deze creaties op deze manier onder de aandacht te brengen.

Ik neem een stuk hout mee naar huis. Ik bewerk het door te schuren, schoon te maken of andere kleine aanpassingen te doen. Ik laat me leiden door de vorm, schuur het, beschilder het, teken erop of lak het alleen maar. Soms schiet me op de gekste momenten iets te binnen en weet ik wat ik met het object kan gaan doen. Mijn handen en ogen doen het werk. Op een gegeven moment vind ik het genoeg, laat de boel drogen zodat het weer terug kan naar de plek waar het vandaan kwam.
Er zijn natuurlijk wel meer kunstenaars die werk naar buiten brengen. Denk aan graffiti art (Keith Haring) of bijvoorbeeld Banksy, dus ik beschouw dit project niet als iets unieks of zo. Maar het is mijn manier om iets wat door tijd, wind, regen, zon, andere organismen (dieren, insecten, schimmels) etc. is ontstaan door mijn natuur verder te laten evalueren, groeien of hoe je het ook noemen wil en weer terug te brengen en daarna te zien hoe de tijd en andere factoren het eventueel nog veranderen. Ik ben dan ook wel erg benieuwd wat er verder met de dingen zal gaan gebeuren. Zullen ze er lange tijd staan? Worden ze weggehaald? Gesloopt? Of valt er een andere boom op? Wat doet de wind ermee?

In de beschrijving bij de foto's staan de coördinaten waar ik de objecten heb geplaatst en op welke datum.

Dit stuk hout vond ik langs het fietspad Zanderslootweg in het Heilooerbos vlakbij de Kattenberg
Ik denk dat dit ook door de zomerstorm is gevormd aangezien het nog niet echt aangetast was.
De vlakke kanten heb ik licht geschuurd en de rest schoongemaakt. 
De grove delen heb ik de donkere vlekken nog donkerder gemaakt met zwarte olieverf en daarna het geheel gelakt met botenlak.  13cm diep, 19cm breed, circa 91cm lang, 52.612384, 4.720422, geplaatst op 24 december 2023.

Update vrijdag 12 januari 2024: Inmiddels staat ook dit stuk hout niet meer op de plek waar ik hem heb geplaatst en heeft er dus ook niet lang gestaan. Ik ben erg benieuwd wat ermee gebeurt is.

Dit stuk hout vond ik langs het onverharde pad in het verlengde van de Heerenweg parallel aan de Kennemerstraatweg, het was al behoorlijk aangetast maar ik heb het lange tijd laten drogen en de buitenkant geschuurd. Ik heb het beschilderd met vele kleine vlekjes met verschillende kleuren olieverf en daarna afgelakt met botenlak. 19cm hoog, 19cm breed, circa 55cm lang, 52.614913, 4.724734 Heerenweg Heiloo, geplaatst op 21 november 2023.

Update woensdag 29 november 2023: Inmiddels staat het stuk hout niet meer op de plek waar ik hem heb geplaatst en heeft er dus niet lang gestaan. Ik ben erg benieuwd wat ermee gebeurt is.

Hout 81cm hoog, 20cm diep, 49cm breed, 52.614306,4.720025 Heilooërbos Kuillaan t.o. de ijsbaan, geplaatst op 3 november 2023.
Het hout lag op deze plek en waarschijnlijk is door een bosbeheerder van een grotere tak af gezaagd. Rond de donkere onderkant zat nog schors maar dat was behoorlijk verrot en heb ik eraf gehaald. Eronder zat mooi egaal hard hout en heb ik met zwart olieverf en terpentine iets donkerder gemaakt. De rest heb ik met witte olieverf en terpentine en de uitstulpsels met rode olieverf beschilderd. 
Dit is het eerste stuk hout wat ik heb afgelakt met hoogglans botenlak want de eerdere stukken hout die ik met acryllak heb afgelakt zijn niet echt bestand tegen de vele regen.

Update zondag 24 december 2023: Inmiddels staat het stuk hout niet meer op de plek waar ik hem heb geplaatst en heeft er dus niet lang gestaan. Ik ben erg benieuwd wat ermee gebeurt is.

Hout 76,5cm hoog, 11,5cm breed, circa 4cm diep 52.615436, 4.764079 Zandput Laanenderweg Boekelermeer Alkmaar geplaatst op 13 september 2023.
Het hout lag op deze plek en waarschijnlijk is de schors er door de storm vanaf gerukt. Ik heb alleen de achterkant geschuurd. Op de voorkant heb ik een repeterende pentekening gemaakt waarbij ik werd geïnspireerd door een raam in de St. Marien-Kirche in Lübeck (Duitsland) tijdens mijn reis met mijn oudste dochter in de zomer van 2023.

Update 27 november 2023: Zaterdag 18 november heb ik het stuk hout terug mee naar huis genomen omdat ik vond dat het behoorlijk te lijden heeft gehad van de regen en niet goed beschermd wordt door de acryllak. Ik heb het schoongemaakt, enigszins hersteld en nu afgelakt met botenlak. Op dinsdag 28 november 2023 heb ik het weer teruggezet bij de Zandput.

Update donderdag 1 februari 2024: Inmiddels staat ook dit stuk hout niet meer op de plek waar ik hem heb geplaatst en heeft er dus ook niet lang gestaan. Ik ben erg benieuwd wat ermee gebeurt is.