top of page

HOUT TERUG

hout_terug.jpg

Terug naar de plek waar ik het heb gevonden.

Ik maakte al diverse lampen van hout wat ik in bossen, parken of afvalbakken vond. Op deze pagina staat een overzicht van de diverse objecten/creaties/dingen die ik maak van stukken hout, takken, stammen die ik aanpas, beschilder of anderszins verander en weer terug breng naar de plek waar ik ze gevonden heb.

Tijdens de "zeldzame" zomerstorm van 5 juli 2023 heeft de wind een aantal objecten gevormd van bomen die mij aanspraken en die ik mee naar huis heb genomen. Ik had al eerder een bankje gemaakt van hout uit afvalbakken en een grote tak uit het bos.

Waarom zou iemand dit doen? Ik heb het me natuurlijk ook afgevraagd. Ik maak veel tekeningen, schilderijen, schetsen, foto's en lampen. Die belanden op plekken waar ze door niet veel mensen gezien worden. De objecten op deze pagina geven mij de mogelijkheid om deze op plekken buiten te plaatsen zodat ze voor iedereen op elk tijdstip toegankelijk zijn. Ik ben me ervan bewust dat als iedereen dit zou doen, dat het wel een rommeltje zou worden in de bossen, parken of andere openbare ruimtes. Maar ik denk dat het toch niet zoveel zal gebeuren en geef mezelf dan ook maar toestemming om deze creaties op deze manier onder de aandacht te brengen.

Ik neem een stuk hout mee naar huis. Ik bewerk het door te schuren, schoon te maken of andere kleine aanpassingen te doen. Ik laat me leiden door de vorm, schuur het, beschilder het, teken erop of lak het alleen maar. Soms schiet me op de gekste momenten iets te binnen en weet ik wat ik met het object kan gaan doen. Mijn handen en ogen doen het werk. Op een gegeven moment vind ik het genoeg, laat de boel drogen zodat het weer terug kan naar de plek waar het vandaan kwam.
Er zijn natuurlijk wel meer kunstenaars die werk naar buiten brengen. Denk aan graffiti art (Keith Haring) of bijvoorbeeld Banksy, dus ik beschouw dit project niet als iets unieks of zo. Maar het is mijn manier om iets wat door tijd, wind, regen, zon, andere organismen (dieren, insecten, schimmels) etc. is ontstaan door mijn natuur verder te laten evalueren, groeien of hoe je het ook noemen wil en weer terug te brengen en daarna te zien hoe de tijd en andere factoren het eventueel nog veranderen. Ik ben dan ook wel erg benieuwd wat er verder met de dingen zal gaan gebeuren. Zullen ze er lange tijd staan? Worden ze weggehaald? Gesloopt? Of valt er een andere boom op? Wat doet de wind ermee?

In de beschrijving bij de foto's staan de coördinaten waar ik de objecten heb geplaatst en op welke datum.

Hout 76,5cm hoog, 11,5cm breed, circa 4cm diep 52.615436, 4.764079 Zandput Laanenderweg Boekelermeer Alkmaar geplaatst op 13 september 2023.
Het hout lag op deze plek en waarschijnlijk is de schors er door de storm vanaf gerukt. Ik heb alleen de achterkant geschuurd. Op de voorkant heb ik een repeterende pentekening gemaakt waarbij ik werd geïnspireerd door een raam in de St. Marien-Kirche in Lübeck (Duitsland) tijdens mijn reis met mijn oudste dochter in de zomer van 2023. 

Hout met rode spitse streep 251cm lang, voet 9x9x9cm52.612949, 4.722607 Heilooërbos hoek Kuillaan/Heerenweg geplaatst op 14 september 2023. Dit stuk hout met de vorm van een lange speer lag op deze plek en hoogst waarschijnlijk door de storm van de boom gerukt. 
Op de binnenkant heb ik een rode spits toelopende vorm geschilderd met magenta olieverf en het gehele object gelakt.

Update 21 september 2023: Inmiddels staat deze "speer" niet meer op de plek waar ik hem heb geplaatst. Ik ben erg benieuwd wat ermee gebeurt is.

Hout met schors en kleuren 93cm hoog, circa 15cm breed, circa 9cm diep 52.616159, 4.723629 Heilooërbos fietspad langs de Zandersloot nabij de ijsbaan, geplaatst op 17 september 2023.

Deze mooie vorm is ook gevormd door de storm van 5 juli 2023 en heb ik niet geschuurd. Ik heb er met 5 verschillende kleuren olieverf en zwarte inktpen diverse groeven en plekken ingekleurd en daarna afgelakt.

Hout met grillige vorm 32cm hoog, 33cm breed, circa 24cm diep

52.622538, 4.730187 Zandersweg Alkmaar fietspad langs de Zandersloot, geplaatst op 17 september 2023.